Ziemeļlatgales pērles lūkojot!

Vidzemes lauku partnerība "Brasla" no 2022.gada 24. – 25.augustam organizēja izzinošu pieredzes apmaiņas pasākumu ""Ziemeļlatgales partnerības" īstenotie LEADER projekti uzņēmējdarbības un teritorijas attīstībai Ziemeļlatgalē", lai smeltos pieredzi un iedvesmu jauniem darbiem un idejām.

Pasākuma diena iesākās ar ciemošanos Kubulu pagasta Tutinavā pie Ingrīdas Supes, kura savās dzimtas mājās izveidojusi sociālo uzņēmumu Atbalsta māja "Brīvupes" un, ar LEADER programmas atbalstu, attīstījusi un paplašinājusi sniegto pakalpojumu klāstu un apjomu, sniedzot kanisterapijas pakalpojumus kopā ar samojedu suņu meitenēm – Doru un Sani, Montesori nodarbības, nodarbības siltajos graudos un citus rehabilitāciju un attīstību veicinošus pakalpojumus bērniem no dažādām sociālajām grupām. "Brīvupēs" tiešām ir skaisti un mājīgi, tur ir padomāts par katru lietu, tā ir īpaša vieta, kur ģimenēm saņemt nepieciešamo atbalstu un bērniem, caur radošajām darbnīcām, veicināt savas personības attīstību.

Bērzkalnes pagasta Bērzkalnē apmeklējām galdniecības uzņēmumu SIA "ASNAG furniture", kas projekta ietvaros iegādājies jaunas iekārtas (piem., maliņu aplīmēšanas iekārtu ar pulēšanas mezglu, formātzāģi ar aizzāģi), kas uzlabo kvalitatīvu mēbeļu izgatavošanu. Uzņēmums izgatavo mūsdienīgus un gaumīgus koka mēbeļu izstrādājumus pēc individuāla pasūtījuma (piem., gultas, skapjus, krēslus, trepes, durvis u.c.) un deklaratīvos koka elementus eksportam.

Tālāk devāmies uz vienu no lielākajām saimniecībām Latgalē – ZS "Kotiņi", kas atrodas Šķilbēnu pagastā, kur mūs sagaidīja tās pārstāvis Rolands Keišs, kurš dalījās ar iedvesmojošiem un izzinošiem stāstiem. Kā minēja Rolands, tad saimniecība pamatā nodarbojās ar graudkopību un sēklkopību, bet papildus ar graudaugu pārstrādi, pārtikas produktu ražošanu un lopbarības miltu ražošanu, tādējādi katram saražotajam produktam tiek atrast pielietojums un tiek radīta pievienotā vērtība. Apskates laikā mums bija iespēja uzzināt, kā notiek ražošanas process, saimniekošanas metodes, kā arī aplūkot jaunākās un modernākās graudaugu pārstrādes iekārtas un lauksaimniecības tehnikas. Patīkami pārsteidza daudzveidīgais produkciju klāsts (piem., auzu putraimi, lobīti zirņi, miežu grūbas, pērļu grūbas, pupu milti, rapšu eļļa, zirņu milti, baltās sinepes, zirņu manna u.c.), turklāt produktus, ar uz iepakojuma pievienotajā receptēm, bija iespējams iegādāties uz vietas saimniecības veikalā.

Pēc saimniecības apskates tālāk devāmies uz netālu esošajām Rekovas dzirnavām, kur par tās vēsturi, atdzimšanu, ēkas rekonstrukcijas gaitu un piedāvātajām iespējām vietējiem uzņēmējiem un apmeklētājiem dalījās Rolands Keišs. Lai gan dzirnavas ir vietējās nozīmes kultūras piemineklis, tās ir mūsdienīgi iekārtotas ar gaumīgiem dizaina elementiem, turklāt tā ir unikāla vieta, jo tajā atrodas ne vien veikals, restorāna tipa ēdnīca, kurā iespējams nobaudīt vietējo Latgales produktu garšu, frizētava, kardio fitnesa un konferenču zāle, bet arī izveidoti cehi vietējās produkcijas (t.i., piena, gaļas augļu un dārzeņu) pārstrādei. Pēc dzirnavu apskates tika nobaudīta ZS "Kotiņi" saimniece Vijas gatavotā latgaliskā maltīte no vietējiem produktiem, kuru pamatā, kā viena no galvenajām ēdienu sastāvdaļām, tika izmantota ZS "Kotiņi" saražotā produkcija.

Tālāk mūsu ceļš veda uz maģisku vietu Šķilbēnu pagasta Upītēs – zelta spoguļu estrādi, kura tapusi 2021.gadā, kad Upītē jau 20.reizi notika latgaliešu mīlas dzejas un dziesmu festivāls "Upītes Ābeļdārzs", vienkopus pulcējot latgaliešu literātus un mūziķus.

Pēc spoguļošanās devāmies uz lauku māju "Apses", kas atrodas Šķilbēnu pagasta Stabļovā, kur mūs uzņēma dvīņubrāļu - Jura un Jāņa Supu ģimenes. Jura ģimene dibinājusi uzņēmumu "Stabļovas ķiploks" un hobija līmenī nodarbojas ar ķiploku audzēšanu, ražojot un tirgojot ķiploku ziedkātu pesto, ķiploku pulveri, ķiplokus, kā arī ķirbjus. Saimniecībā ir iespēja apskatīt arī Senlietu kolekciju, kurā savākti Upītes ciema apkārtnes darba rīki un senie priekšmeti. Taču turpat netālu meža malā paslēpies Jāņa, kura sirdslieta ir bites, izveidotais Bišu namiņš, kurā, kā norāda saimnieks, var relaksēties, atpūsties no ikdienas steigas, iepazīties ar bišu dzīvi, smelties spēku guļot "bišu gultās", kā arī iegādāties bišu savākto medu.

Dienas noslēgumā Viļakā devāmies pastaigā pa pontona tiltu, kas savieno krastmalu ar Viļakas ezera salu, uz kuras, lai cilvēki varētu iedomāties, kā Marienhauzenas pils izskatījās, uzstādīts Viļakas viduslaiku pils makets, kurš, iestājoties tumsai, tiek apgaismots. Esot uz salas, apkārt paveras brīnišķīgs skats, kuru varēja izbaudīt, izstaigājot uz salas izveidoto pastaigu taku, kas ved apkārt salai, bet atpakaļ nākot, uzkāpt skatu tornī un baudīt skatu uz salu.

Pēc iepriekšējās karstās dienas otrā pasākuma dienā tikām pārsteigti ar stipru lietu, taču ir teiciens "Nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs". Saģērbušies lietus mētelīšos, Rugāju pagasta Rugājos tikāmies ar biedrības "Ziemeļlatgales partnerība" valdes priekšsēdētāju Mārīti Orniņu, kura pastāstīja par viedo solu "Monna", kas ir daudzfunkcionāls sols, jo, uz tā sēžot un atpūšoties, var izmantot Wi-fi internetu savā viedierīcē, var uzlādēt viedtālruni (gan pieslēdzoties ar telefona lādētāju, gan izmantojot lādētāju, kas iebūvēts solā), elektrovelosipēdus un elektroskūterus, turklāt sols ir draudzīgs riteņbraucējiem, jo tajā ir pieejams instrumentu komplekts, t.sk., arī kompresors. Aplūkojām atjaunoto Rugāju parka estrādi un tās apkārtni, ko, ar LEADER programmas atbalstu, īstenojusi Balvu novada pašvaldība, kā arī nozīmīgu brīvā laika pavadīšanas vietu bērniem un jauniešiem svaigā gaisā – skeitparku, ko izveidojusi biedrība "Mēs pasaulē".

Koka gudrību darbnīcā mūs sagaidīja mākslinieks Juris Bleiders, kura vadībā iepazinām koka spēku un tā pielietojumu caur latvisko dzīvesziņu. Bija aizraujoši redzēt, kādi brīnumi top viņa darbnīcā, kas ir unikāla un pārsteidzošu atklājumu pilna. Ciemošanās izvērtās necerēti interesanta un aizraujoša, kuras noslēgumā uguns rituāla laikā tika piedziedāta dendroterapijas zāle un pēc atvadu vārdiem – "Kas tā par māju, kur nedod ceļakāju"!

Sasmēlušies dažādas gudrības tālāk devāmies uz Edgara Kaļvas izveidoto ģimenes atpūtas un aktīvā dzīves veida centru "Kureti Cafe" Balvos. Tā ir vieta ar mūsdienīgām, plašām un gaišām telpām, kur atpūsties gan pieaugušajiem, gan kopā ar bērniem, ieturēt gardu maltīti, kā arī nosvinēt kādu dzīves notikumu. Telpās darbojas piepūšamās atrakcijas bērniem, kā arī asas izjūtas cienītājiem - 5D virtuālās realitātes stimulatori, kurus drosmīgākiem pasākuma dalībnieki arī izmēģināja. "Kureti Cafe" pieejama arī āra terase ar kupolu, kur baudīt tās piedāvājumus ārtelpās, tā ir patiesi jauka vieta, kur būt kopā!

Digitālās drukas centrā "Amati Print" mūs uzņēma tās izveidotāja Elīna Kaļva, kura pastāstīja, kā no hobija garāžā pakāpeniski, piesaistot projektu un ieguldot privāto finansējumu, izauga uzņēmums, kas nodrošina digitālo, lielformāta un tehnisko rasējumu druku, izšūšanu, dāvanu un suvenīru izgatavošanu, kā arī maketēšanu. Drukas centrā aplūkojām, ar LEADER programmas atbalstu, iegādātās iekārtas (piem., digitālo griezējgaldu, auduma tiešās drukas printeri), kas ļauj paplašināt uzņēmuma piedāvājumu klāstu, un pavērojām, kā norit cepures izšūšanas process. Drukas centra telpās darbojas arī biedrība "SAVIEM", kas radījusi vidi, jaunu darba un prakses vietu, iegādājoties iekārtas, kas ļauj ražot inovatīvus produktus.

Pabijām arī studijā "Azote" – jauka, skaista un mājīga vieta Balvos, kur vienuviet var apskatīt un iegādāties vietējo mākslinieku, amatnieku un mājražotāju darinājumus (piem., kosmētiku ķermeņa kopšanai, spēles, rotaļlietas, grāmatas, bērnu apģērbu u.c.). Studijā piedāvātais plašais preču klāsts – darbi, kurus radoši cilvēki radījuši paši ar savām rokām – patiesi pārsteidza!

Dienas noslēgumā, laikam uzlabojoties, kā ķirsītis uz kūkas bija nesteidzīgs brauciens pa Balvu ezeru uz peldošās mājas, apskatot pilsētas un dabas ainavas, daloties divu dienu laikā gūtajos iespaidos. Uz peldošās mājas, ko, ar LEADER programmas atbalstu, īstenojusi Liena Lielbārde, ir iespējams ne tikai baudīt lielisku un neaizmirstamu atpūtu draugu kompānijā, bet arī nosvinēt svarīgu dzīves notikumu, karsējoties pirtiņā un izbaudot peldi ezera vidū. No peldošās mājas pavērās skats uz ezera krastā esošo piepūšamo atrakciju parku, kuru izveidojis SIA "Wake up", piedāvājot kā lieliem, tā maziem apmeklētājiem kvalitatīvu atpūtu uz ūdens (piem., veikojot, braucot ar SUP dēļiem un katamarāniem, izkustoties uz ūdens atrakcijām).

Paldies biedrības "Ziemeļlatgales partnerība" pārstāvēm - Ievai Leišavniecei, Sandrai Igaunei, Mārītei Orniņai un visiem saimniekiem par silto uzņemšanu, dalīšanos pieredzē un veltīto laiku sarunām!

Foto un video autors: Vidzemes lauku partnerība "Brasla"