Viedā trešdiena “Informācijas traucējumi 3.0. Vai mediju un žurnālistikas profesionālā ētika ir vienīgais risinājums?”

Aicinām uz "Viedās trešdienas" tikšanos par tēmu “Informācijas traucējumi 3.0. Vai mediju un žurnālistikas profesionālā ētika ir vienīgais risinājums?” Lekcija par kritisko domāšanu, dezinformāciju un pašregulāciju.

Pasākuma norises laiks un vieta: 

  • 2024. gada 21. februārī, plkst. 15:00.
  • Tiešsaistē klikšķinot ŠEIT.

Lekciju vada Latvijas Sabiedrisko mediju omuds, RSU profesore Anda Rožukalne.

Sabiedrisko mediju ombuds ir Latvijā pirmā sabiedrisko mediju pašregulācijas institūcija. Ombuds ir kā vidutājs starp sabiedriskajiem medijiem un sabiedrību, nodrošinot pašregulācijas principu ievērošanu un atbildīgu attieksmi pret auditoriju.

Sabiedrisko mediju ombuds:

  • aizsargā sabiedrisko mediju neatkarību;
  • uzrauga profesionālās ētikas ievērošanu;
  • rūpējas, lai sabiedriskie mediji darbotos atbildīgi;
  • izskata iesniegumus un veido atzinumus par iespējamiem profesionālās ētikas pārkāpumiem;
  • konsultē sabiedrisko mediju darbiniekus par profesionālās ētikas jautājumiem;
  • veicina sabiedrības medijpratību.

Uz sabiedrisko mediju ombuda darbu attiecas praktiskā ētika, kuru veido profesionālās vērtības un principi.

Par pirmo sabiedrisko mediju ombudu 2022. gada 1. martā kļuva RSU profesore Anda Rožukalne. Viņa ir rakstu un grāmatu autore par žurnālistiku un mediju studijām. Piedalās Latvijas mediju politikas un mediju regulējuma veidošanā. Galvenās pētnieciskās intereses ietver žurnālistikas kvalitātes jautājumus, mediju sistēmas, medijpratību.

Piedalīties aicināts jebkurš interesents – gan atpazīstamības zīmes “Viedais ciems” kopienu pārstāvji, gan iedzīvotāji, kuri pavisam nesen sākuši domāt par kopienas formēšanos un vietējo izaicinājumu risināšanu. Ja esi jaunienācējs laukos un vēlies saprast ar ko sākt radīt pārmaiņas savā apkaimē, piedalies! Svarīgākais ir vēlēties uzzināt, mācīties un iegūto informāciju izmantot, sabiedrības virzītai vietējai attīstībai! Viedās trešdienas notiek divas reizes mēnesī. Tajās biedrība “Latvijas Lauku forums”, sadarbībā ar pieaicinātiem ekspertiem, organizē savstarpējas pieredzes apmaiņas, nodod metodisko informāciju, informē par aktualitātēm un līdzdalības iespējām, jaunumiem politiskajā dienaskārtībā, ka arī šīs tikšanās ir vide viedokļu izziņai, kas palīdz LLF komandai virzīt lauku attīstības jautājumus, veicot interešu aizstāvības darbu.

Tiešsaistes tikšanās tiks ierakstītas, kā arī tās laikā tiek uzņemti ekrānšāviņi. Video ieraksts no sarunas tiek izplatīts biedrības “Latvijas Lauku forums” Facebook lapā un mājaslapā laukuforums.lv!

Iniciatīva tiek īstenota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par informācijas saturu atbild biedrība "Latvijas Lauku forums".