Uzņemam viesus no Liepājas rajona partnerības

No 2021. gada 8.-9. septembrim Vidzemes lauku partnerības “Brasla” darbības teritorijā izzinošā pieredzes apmaiņas pasākumā “IEPAZĪSTI AKTĪVOS DARĪTĀJUS” viesojās biedrības “Liepājas rajona partnerība” teritorijas aktīvie iedzīvotāji, lai iepazītos ar Cēsu, Valmieras un Limbažu novadu vietējiem ražotājiem, amatniekiem un tūrisma pakalpojuma sniedzējiem.

Viesi tika sagaidīti un iepazīstināti ar īstenotajiem LEADER projektiem atjaunotajā Straupes Zirgu pasta kompleksā. Pēc teritorijas apskates, baudot IK “Aijas Kūkas” pīrādziņus, kliņģerus, plātsmaizes un eklērus, viesi iedvesmojās no Rudītes Vasiles stāstījuma par Straupes lauku labuma tirdziņu, kas divas reizes mēnesī notiek  Straupes Zirgu pastā.

Tālāk ceļš veda uz mednieku un sporta atpūtas vietu “Mārkulīči”, kas atrodas gleznainās Braslas upes krastā, kur, realizējot LEADER projektu, ir izveidota naktsmītne sporta un aktīvās atpūtas cienītājiem, kā arī mūsdienīgi un droši apaļā un sportinga šaušanas stendi. Dalībniekiem bija iespēja izmēģināt roku šaušanā.

Pēc tam sekoja Lielstraupes pils apskate gida pavadībā, izbaudot ceļojumu cauri gadsimtiem, izstaigājot pils labirintus un aplūkojot bijušās slimnīcas telpas, kas pilī atradās no padomju laikiem līdz pat 2018. gadam. Uzkāpjot pils tornī neviens pils viesis nepaliek vienaldzīgs, jo paveras krāšņš skats uz Straupi. Kā atzina dalībnieki, tad viņus pārsteidza arī oriģinālās, greznās ozolkoka kāpnes un glazētās podiņu krāsnis.

Pēc pusdienu ieturēšanas, dalībnieki devās uz šķirņu trušu saimniecību “Mežiņi”, kur tika apskatīti un, ar saimnieces sagādāto pārtiku – burkāniem, pabaroti saimniecībā mītošie dzīvnieki. Dalībniekiem bija iespēja vērot Angoras truša cirpšanas un vilnas vērpšanas procesu ar nelielu piedalīšanos tajā.

Dienas noslēgumā dalībnieki izbaudīja Zilākalna ciemā uzstādītos sliežu velosipēdus, nobraucot vienā virzienā aptuveni 2 km pa bijušo šaursliežu dzelzceļu līdz kūdras purvam. Pēc aktīvā izbrauciena dalībnieki devās uz meža vidū ieskauto viesu māju “Meža Salas”, lai baudītu naktsmieru.

Otrā pasākuma diena iesākās ar viesošanos zemnieku saimniecībā “Virbotnes”, kur dalībniekus sagaidīja saimniece Modra Puisīte, lai pastāstītu par savu pieredzi projektu realizēšanā, pārtikas produktu pārstrādi un izmantošanu tūrisma attīstībā. Saimniecībā bija iespējams aplūkot kazu ganāmpulku, baudīt saimnieces gatavoto kazas sieru un kazas piena saldējumu, kā arī drosmīgākie varēja nobaudīt nepasterizētu kazas pienu. Kā norādīja saimniece, tad viņa ir arī sertificēta pirtniece, taču viņa perot ar pirts slotiņām nevis ar sertifikātu. Esot saimniecībā, īpaša uzmanība tika veltīta kazlēnam vārdā Princese, jo ir saimnieces mīlule un aktīvi piedalās viesu uzņemšanā.

Pēc tam ceļš veda uz Limbažiem, lai apmeklētu Veco ugunsdzēsēju depo, kur iespējams ne tikai uzzināt kā senāk tika dzēsti ugunsgrēki Limbažos, bet arī aplūkot Vecā depo aprīkojumu un  tehnisko ierīču kolekciju, kas funkcionē kā Limbažu muzeja atklātā krājumu glabātuve, kurā apskatāmi dažādi vēsturiski priekšmeti (piem., radioaparāti, televizori, magnetofoni, fotoaparāti, šujmašīnas u.c.), kā arī bija iespēja pa šaurām kāpnēm uzkāpt līdz depo torņa augšai. Daži dalībnieki steidza iemūžināt mikli, sēžot ugunsdzēsēju mašīnā ar ķiveri galvā, iejūtoties ugunsdzēsēja lomā.

Turpat netālu dalībniekus gaidīja uzņēmuma SIA “I&L Reklāmdruka” saimnieki Ilmārs un Līga Čarnas, kuri savā uzņēmumā piedāvā apdrukas pakalpojumus (piem., suvenīru un kreklu apdruku, auto aplīmēšanu, lielformāta druku u.c.). Kā atzīst paši saimnieki, tad apdrukāt var gandrīz visu! Dalībniekiem bija iespēja pavērot kā notiek pildspalvu apdruka, kuras vēlāk saņēma dāvanā. No saimnieka stāstītā spilgti atmiņā palika sacītais, ka klientiem bieži preci “Vajag vakar”. 

Pa Limbažu vecpilsētas šaurajām ieliņām, dalībnieki tālāk devās uz Limbažu Svētā Jāņa evaņģēliski luterisko baznīcu, kur tos sagaidīja draudzes pārstāve Ingrīda Briede, kura pastāstīja par paveikto baznīcas atjaunošanā ar LEADER programmas atbalstu. Vasaras izskaņā, baznīcā ir kļuvis gaišāk, par ko draudzei un apmeklētājiem liels prieks, jo tika nomazgāti  lielie logi un iestiklotas saplīsušās rūtis, šādi darbi baznīcā nebija veikti vairākus gadus. I.Briede iepazīstināja arī ar Limbažu ev. lut. draudzes izdoto bukletu “LIMBAŽU Svētā Jāņa baznīca”, kas ikvienam interesentam pieejams baznīcā. Dalībniekiem bija iespēja ielūkoties arī sakristejā, kur telpas izpētes laikā tika atklāts vēsturiskais griestu gleznojuma fragments, kuru, piesaisot finansējumu, ir izdevies atjaunot. 

Paldies projektu īstenotājiem un teritorijas aktīvajiem iedzīvotājiem par sirsnīgo uzņemšanu un iedvesmojošiem veiksmes stāstiem! Atliek tikai novēlēt, lai idejas netrūkst un izdodas tās realizēt!

Foto: Vidzemes lauku partnerības "Brasla" arhīvs