Plāno dabas taku pie Riebiņu ezera

Pagājušajā gadā Vidzemes lauku partnerība “Brasla” sadarbībā ar Somijas vietējo rīcības grupu Kehittämisyhdistys SILMU ry uzsāka īstenot starpvalstu sadarbības projektu “Maršruti pāri robežām Latvijā un Somijā”, kurā iesaistītas piecu novadu pašvaldības – Alojas, Kocēnu, Krimuldas, Limbažu un Pārgaujas.

Projekta laikā norit darbs pie dabas taku teritoriju un maršrutu izpētes katrā no iesaistītajiem novadiem. Pārgaujas novads projektā plāno attīstīt un labiekārtot taku apkārt Riebiņu ezeram, tāpēc 6.februārī, piedaloties pārstāvjiem no AS “Latvijas Valsts Meži”, Dabas aizsardzības pārvaldes, Vidzemes lauku partnerības “Brasla” un Pārgaujas novada pašvaldības notika izpētes pasākums, kura laikā tika diskutēts par nepieciešamās infrastruktūras atjaunošanu un uzstādīšanu, dabas vērtību saglabāšanu, mērķauditorijas noteikšanu, kā arī analizēti lielākie izaicinājumi. Visi iesaistītie atzina, ka liela problēma ir atkritumi, jo atpūtnieki tos aiz sevis nesavāc. Aptuveni kilometru garā joslā tika savākti divi maisi ar atkritumiem, kas atrasti izmesti krūmos gar ceļa malu un ezeru – alus pudeles un skārdenes, cepumu un čipsu pakas, konservu kārbas un citi iepakojumi. Jāapzinās, ka katrā atpūtas vietā dabā netiks uzstādīti atkritumu konteineri, tāpēc atpūtnieki tiek lūgti aiz sevis atstāt tīru atpūtas vietu.

Jau iepriekš ziņots, ka, lai veicinātu atpūtnieku atbildību pret kārtību atpūtas vietās pie ūdenstilpēm, Pārgaujas novada pašvaldība iesaistījusies Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules dabas fonda īstenotajā informatīvajā kampaņā “Dabā ejot. Ko atnesi, to aiznes”. Kampaņas ietvaros Pārgaujas novadā atpūtas vietās pie Ungura ezera, Raiskuma ezera un Auciema ezera uzstādītas 9 informatīvās zīmes ar mērķi mainīt sabiedrības priekštatu un uzvedību ejot dabā neatstāt atkritumus. Šādas zīmes drīzumā plānots uzstādīt arī atpūtas vietās pie Riebiņa ezera. Projekts Nr. 19-00-A019.333-000001 “Maršruti pāri robežām Latvijā un Somijā” tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma “Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros. Rakstu sagatavoja Eva Meijere.