Par "Dižprojektu 2022" kļūst SIA "MultiSales grupa" īstenotais projekts "Apgrieztā māja Smārdes pagastā"

Latvijas lauku partnerību balvai "Dižprojekts" šogad tika izvirzīti 27 ilgtspējīgi, radoši un praktiski projekti no visas Latvijas. Tie ir vietējo rīcības grupu dižošanās stāsti, kuri iedvesmo vietējos iedzīvotājus reģionos rīkoties un īstenot vietējai teritorijai nozīmīgus risinājumus. Latvijas Lauku forums (LLF) konkursu rīko nu jau divpadsmito reizi ar mērķi lepoties un rādīt piemēru uzņēmējiem, pašvaldībām un iniciatīvu grupām. Šogad laureātu vidū ir projekti no Tukuma, Saldus un Rēzeknes novadiem.

Galveno titulu LEADER "Dižprojekts 2022" saņēma SIA "MultiSales grupa" īstenotais projekts "Apgrieztā māja Smārdes pagastā", kuru balvai izvirzīja biedrība "Partnerība laukiem un jūrai". Projekta rezultātā uzcelts Latvijas mērogā unikāls tūrisma objekts – Apgrieztā māja, kur pati māja un tās iekārtojums ir kājām gaisā, turklāt nedaudz slīpi, izaicinot apmeklētāju līdzsvara sajūtu un rada nepieredzēta sajūtas. Žūrija savos komentāros minēja, ka šāda veida projektu izveidošana Latvijā rosina iedzīvotājus arvien biežāk par sava atvaļinājuma gala mērķi izvēlēties Latvijas apceļošanu, nevis doties ārpus Latvijas.

Biedrība "Saldus rajona attīstības biedrība" lepojas ar konkursa "Dižprojekts 2022" otrās vietas ieguvēju un sociālo tīklu balsojuma uzvarētāju SIA  "ERTO prakse", kas īstenoja projektu "Traumatologa – ortopēda privātprakses izveide Saldus novadā" Saldus novadā. Projekts rezultātā izveidota ārsta speciālista, traumatologa – ortopēda privātprakse Saldū, lai sniegtu pieejamu, kvalitatīvu un profesionālu ambulatoru palīdzību Saldus novada iedzīvotājiem pēc traumām vai ar ortopēdiskām saslimšanām, izmantojot mūsdienīgu un uz zinātni balstītu pieeju. Šī ir vienīgā vieta Kurzemē, kur klasiskā ģipša vietā iespējams izmantot Somijā ražoto WoodCast ģipsi, kas tiek ražots no bioloģiski noārdāma materiāla, pielāgojas un atkārtoti izmantojams, kā arī klasiskā ģipša vietā iespējams likt 3D ģipsi, tajā skaitā bērniem. Žūrijas komisija iesaka SIA "ERTO prakse" izveidot traumatoloģijas – ortopēdijas centru Saldū, lai jaunākās idejas un pētījumi medicīnā nonāk reģionā.

Konkursa "Dižprojekts 2022" trešo vietu ieguva IK "Healthy Snacks" projekts "Veselīgu graudaugu uzkodu ražošana", ko izvirzīja biedrība "Rēzeknes novada partnerība". IK "Healthy Snacks" sāka inovatīvu pārtikas produktu ražošanu, kuriem starp Latvijā radītajiem nav citas alternatīvas. Uzņēmums ražo saldās un sāļās veselīgās uzkodas no diedzētiem griķiem. Veselīgais produkts tiek ražots no diedzētiem BIO griķiem. Diedzētu griķu batoniņš "GRIKSi" ir bez pievienota cukura – veselīgs, dabīgs un ļoti godīgs, jo tā sastāvā ir tikai trīs pamatprodukti, turklāt piemērots vegāniem, ir bez glutēna kā arī piemērots svaigēdājiem. Žūrija komentāros atzina, ka šis varētu būt viens no Latvijas uzņēmēju veiksmes stāstiem, iesakot uzņēmumam paplašināt realizācijas tirgu kā arī fasēt gardos batoniņus lielākos iepakojumos, lai pietiek gan sev, gan draugus pacienāt sanāk.

Laureāti tika noteikti, ņemot vērā iedzīvotāju balsojumu LLF sociālajos medijos, vietējo rīcības grupu vērtējumu un ekspertu viedokli. Ar visiem pozitīvajiem piemēriem, konkursam nominēto projektu aprakstiem un fotogrāfijām, var iepazīties LLF mājas lapā: https://laukuforums.lv/lv/archives/14764

Ik gadu ar Eiropas Savienības fondu (ELFLA un EJZF*) līdzfinansējumu un LEADER jeb sabiedrības virzītas vietējās attīstības pieeju visā Latvijas lauku teritorijā tiek uzsākti un īstenoti vairāki simti daudzveidīgu iniciatīvu. Katra vietējā rīcības grupa (VRG) savā darbības teritorijām ir identificējusi vajadzības, uz kurām balstoties ir izstrādāta vietējās attīstības stratēģija. Atbalstoši tām ir noteikti kritēriji projektu atlasei. Visu aktivitāšu mērķis ir spēcināt vietējo kopienu un teritorijas attīstību: sekmēt ekonomisko attīstību, radot jaunas darba vietas un veicinot apkaimē ražotu produktu apmaiņu, atbalstīt pilsoniskās sabiedrības aktivitātes un kultūras norises, sakārtot ļaužu brīvā laika pulcēšanās vietas, iedrošinot uzņēmēju, iedzīvotāju un pašvaldību sadarbību pie vienotas nākotnes vīzijas īstenošanas.

Kontaktinformācija

 Latvijas Lauku forums

Tālruņa numurs: +371 26339653

E-pasta adrese: aiva.kiseniece@laukuforums.lv

Latvijas Lauku forums (LLF) ir nacionāla mēroga nevalstiskā organizācija, kas dibināta 2004. gadā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas lauku līdzsvarotu attīstību, lai tie kļūtu par vietu, kur dzīvo apmierināti cilvēki, kuri savā dzīves vietā spēj realizēt ekonomiskās un sociālās vajadzības. LLF darbojas vairāk nekā 80 biedru organizācijas. Vairāk par LLF: https://laukuforums.lv


* ELFLA – Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai

EJZF - Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds