Mājražošanas studiju vizīte Raunā

2021.gada 18.septembrī, kopprojekta “Mājražošanas jaunrade” (Nr. 18-00-A019.332-000006) ietvaros, notika mājražošanas studiju vizīte Raunā, Smiltenes novadā, kuru organizēja biedrība “Jūrkante” sadarbībā ar biedrībām – Vidzemes lauku partnerība “Brasla”, “Abulas lauku partnerība” un “Cēsu rajona lauku partnerība”.

Vizīte Raunā iesākās ar ciemošanos pie veikala “Raunas Ķiploks” un kafejnīcas “Jaunā Rauna” īpašnieces Sintijas Rudes. Iepazīstot "Raunas Ķiploka" zīmolu, izaugsmi, produkciju un nākotnes ieceres, tika baudīta ķiploku tēja ar siera – ķiploku cepumiem. Sintija Rude pastāstīja, ka savu veikalu mēdz dēvēt par Veselības aptieku, jo vēsturiski šajā ēkā atradās aptieka. Ciemiņus pārsteidza viņas radošās idejas ķiploku pārstrādē un ķiploku iekļaušana kafejnīcas ēdienkartē. Veikalā iespējams iegādāties ne tikai ķiplokus un pašu gatavotos ķiploku produktus (piem., ķiploku grauzdiņus, marinētus ķiploku ziedkātus u.c.), bet arī vietējo ražotāju gardumus (piem., makaronus, beramos sierus, zāļu tējas u.c.).

Tālāk mūsu ceļš veda uz netālu esošo čipsu ražotni SIA “Latnature”, kur mūs sagaidīja saimniece Zane Krēsliņa – Plētiena, lai pastāstītu kā pašu audzētie dārzeņi tiek apstrādāti un pārstrādāti veselīgos un dabīgos našķos. Saimniece norādīja, ka receptes top eksperimentu un sajūtu ceļā, izmantojot dabīgās garšvielas. Viesošanās laikā tika nobaudīti dārzeņu (biešu, burkānu, kāpostu (Kale) un seleriju) čipsi, burkānu un tomātu sausmaizītes, cepumi, saldie augļu rullīši, kā arī griķu muslis. Apmeklētājiem ir iespējams ne tikai iepazīties un degustēt produkciju, bet arī pieteikt meistarklasi trifeļu gatavošanā. Lai arī pati saimniece nav šīs jomas speciāliste, tomēr apbrīnojams ir viņas radošums un ieguldītais darbs produktu tapšanā.

Pēcpusdienā pasākuma dalībniekiem bija iespēja ciemoties zemnieku saimniecības „Kaliņi” stādaudzētavā Raunas stādi”, kurā saimnieko Riekstiņu ģimene. Stādaudzētavā ir pieejams ļoti plašs augu sortiments, tajā audzē vasaras puķes, ziemcietes, graudzāles, dārzeņu un garšaugu stādus, kā arī dekoratīvos krūmus un skuju kokus. Līdzās stādaudzētavai atrodas saimnieku rūpīgi iekopts un līdz pēdējai niansei pārdomāts dārzs ar krāšņām dobēm, kurās aug arī pašu sortimentā piedāvātie augi. Saimnieku stāstījumā bija jūtama viņu aizrautība, sirdsdegsme un pamatīgas zināšanas savā darbības jomā, turklāt bija redzams, ka viņi mīl to, ko dara!

No “Raunas stādiem” mūsu ceļš veda uz zemnieku saimniecību Mežnoras”, kur mūs laipni uzņēma Urbastu ģimene. Saimniecībā tiek audzētas zemenes, vasaras un rudens avenes gan uz lauka, gan siltumnīcās. Saimnieki pastāstīja, ka, lai pagarinātu ogu ražošanas laiku, saimniecībā tiek audzētas 5 – 6 zemeņu un 3 rudens aveņu šķirnes. Svaigas zemenes saimniecībā ir pieejamas no maija vidus līdz pat oktobra vidum, bet avenes reizēm pat decembrī. No saimniecībā audzētajām ogām (piem., avenēm, zemenēm, upenēm, jāņogām u.c.) tiek gatavots mājas vīns.

Diena noslēdzās ar Lodziņu ģimenes augu sugu kolekcijas dārza apmeklējumu. 3 ha lielajā platībā ir apskatāmas gan dekoratīvo egļu un priežu, gan bērzu, gan hortenzijas un filadelfu šķirņu kolekcijas. Apbrīnas vērtas ir saimnieku Ilvas un Jāņa zināšanas par katru iestādīto augu, turklāt viņu ieguldītais darbs dārza izveidošanā, iekopšanā un uzturēšanā ir nenovērtējams! Raunas kolekciju dārzā pirmie augi tika iestādīti 2012. gadā. Iesākumā tas tika veidots pašu priekam, bet vēlāk tas no saimnieku hobija pārtapa par tūrisma apskates objektu un dārza pērli Latvijā. Apskates laikā saimniece dalījās stāstos par dārzā esošajiem augiem, to izskatu un augšanas prasībām, kā arī norādīja, ka stādi ir atceļojuši gan no dažādām Latvijas vietām, gan no ārzemēm (piem., Anglijas, Nīderlandes, Polijas u.c.). Raugoties no dārzā esošā torņa, pavērās acīm baudāms un krāšņs skats, kas priecēja ikvienu apmeklētāju.  

Pēc jauki pavadītas dienas, gūtajiem iespaidiem, kas iedvesmo jauniem darbiem un idejām, un mājražotāju veiksmes stāstiem, garšas kārpiņas palutināja kafejnīcas “Jaunā Rauna” īpašnieces pasniegtais ēdiens - lēcas ar tvaicētiem dārzeņiem, bet desertā šokolādes biskvīts ar melnā ķiploka krēmu. Bet vēl nedaudz, izbaudot Raunas burvību, pirms došanās mājup, tika aplūkots unikāls dabas veidojums - Raunas Staburags, kas atrodas vien pāris kilometrus no centra, Raunas upes labajā krastā.

Paldies mājražotājiem un aktīvajiem teritorijas iedzīvotājiem par sirsnīgo un jauko uzņemšanu!

Vairāk par projektu un tā aktivitātēm ŠEIT.

Foto: Vidzemes lauku partnerības "Brasla" arhīvs