LEADER projektu uzraudzības pasākums

2021.gada 18.augustā Vidzemes lauku partnerības "Brasla" pārstāvji devās LEADER projektu uzraudzības braucienā pa Limbažu novadu un Limbažu novada pašvaldības Alojas administratīvo teritoriju.

Brauciena pirmais apmeklējums sākās pie Mārtiņa Siliņa, kurš saimnieko Vidrižos, zemnieku saimniecībā VRD "Mārtiņi". Projekta ietvaros Mārtiņš ir uzcēlis autoservisu remontpakalpojumu sniegšanai, iegādājies dažādas iekārtas, kas atvieglo automašīnu remontu un piedāvā plašu autoservisa pakalpojumu klāstu.

Lielezera airēšanas bāzē tikāmies ar Limbažu un Salacgrīvas novadu sporta skolas smaiļošanas un kanoē airēšanas treneri Arti Baronu, kurš ar lielu entuziasmu, neskaitot darba stundas izglīto, trenē bērnus un jauniešus airēšanas sporta veidā, radot iespēju kvalitatīvi pavadīt laiku, uzlabot fizisko formu un tiekties uz augstiem sasniegumiem sportā. Lai treniņi sniegtu ne tikai pozitīvas emocijas, bet arī vēlamo rezultātu, Artis ir realizējis sabiedriskā labuma projektus, iegādājoties vairākas smaiļošanas komandu četrvietīgās laivas un smaiļošanas airēšanas trenažierus, šobrīd tiek realizēts vēl viens projekts, kur tiks iegādāti kvalitatīvi SUP dēļi, kurus varēs izmantot kā vingrošanas rīku uz ūdens, lai stiprinātu ķermeņa iekšējos muskuļus un līdzsvaru. Artim ir cerība, ka šos dēļus varēs izmantot ne tikai sporta skolas audzēkņi, bet ikviens interesents, lai uzlabotu veselības vispārējo stāvokli. Arta Barona ieguldījums jauniešu fiziskajā un personības attīstībā ir nenovērtējams. 

Limbažu pilsētas Zāles ielā 6A, mājīgajā kosmetoloģijas kabinetā mūs uzņēma Sandra Andže, kura, ar LEADER programmas atbalstu, klientu ērtībām ir iegādājusies universālu kušeti, kā arī, lai paplašinātu piedāvājumu klāstu, ir iegādājusies permanentās mikropigmentācijas iekārtu, limfodrenāžas un kosmetoloģijas aparātus. Sandrai ir daudzu gadu pieredze skaistumkopšanas jomā, savā darbā viņa izmanto profesionālu un kvalitatīvu kosmētiku no Francijas. 

Alojas pagastā ciemojāmies zemnieku saimniecībā "Strēlnieki", kur saimnieko Līga un Vasīlijs Kozaki. Saimniecībā ir vairāk nekā 100 kazu, lai pārstrādātu iegūto pienu, ar LEADER atbalstu saimnieki iegādājās siera gatavošanas katlu, saldējuma mašīnu un vēl vairākas iekārtas, kas nepieciešamas produkcijas klāsta dažādošanai. Produkciju realizē Valmieras, Cēsu tirgos un arī dodas garākos izbraucienos uz pilsētu svētkiem. Līga no kazas siera gatavo arī siera kūku, bet lielās aizņemtības dēļ tā tiekot cepta diezgan reti. Saimniecībā tiek uzņemti arī viesi, tik vizīte iepriekš ir jāpiesaka. Kā atzina saimniece - tirgus un andelēšanās ir tā lieta, kas viņu ļoti aizrauj un iedvesmo, tāpat arī nespēj iedomāties dzīvi bez dzīvniekiem, par to pārliecinājās arī LEADER uzraudzības komisijas pārstāvji.

Ar nelielu aizkavēšanos ieradāmies Staicelē, lai tiktos ar  Rozēnu – Staiceles ev.lut. draudzes pārstāvi Veltu Andersoni, kura kopā ar domubiedriem, atbalstītājiem, realizējusi LEADER sabiedriskā labuma projektus, lai baznīcai atgrieztu agrāko spozmi. Rozēnu - Staiceles draudze ir maza, bet ar kopīgiem spēkiem paveikts daudz - projekta ietvaros ir veikta gan baznīcas fasādes, gan iekštelpu atjaunošana un restaurācija. Labiekārtota arī baznīcas teritorija - uzstādīti soliņi, no kuriem paveras skaists skats uz Salacu, atjaunoti celiņi, veikti apzaļumošanas darbi. Draudzes priekšniece Baiba Eglīte cer, ka radīsies finansējums, lai atjaunotu ērģeles, kas dievkalpojumiem, laulību ceremonijām un citiem baznīcas pasākumiem piedotu vēl īpašāku atmosfēru. Baznīcā pavadījām ilgu laiku, jo Veltas kundzes stāstījums ir ļoti emocionāls un aizraujošs. 

LEADER komisijas uzraudzības brauciens noslēdzās zemnieku saimniecībā "Eži", kur saimnieko Juris Kalinka ar ģimeni. Salacas krastā esošais īpašums tiek saglabāts un atjaunots ar sentēvu metodēm, teritorija labiekārtota un apzaļumota ļoti gaumīgi un acij tīkami. Lai paplašinātu saimniecības darbību, projekta ietvaros iegādāts motorzāģis, krūmgriezis un mežkopības piekabe.

Paldies projekta realizētājiem par sirsnīgo, iedvesmojošo uzņemšanu!

Foto ŠEIT.


http://www.brasla.lv/uploads/img/images/Logo_uzraksts.png