Ciemos pie igauņu kolēģiem

23. un 24. maijā Vidzemes lauku partnerības “Brasla” un biedrības “Jūrkante” pārstāvji devās pieredzes apmaiņā pie kolēģiem Igaunijā. Biedrību pārstāvji devās uz Viljandi reģionu un tikās ar vietējās rīcības grupas MTÜ Võrtsjärve Ühendus (Vortsjarve biedrība) izpilddirektoru Karlu Ōmblusu un projektu vadītāju Jane Kipper.

Pirmā pietura Valgas apriņķa, Otepes pagasta Pukā, lai tiktos ar Pukas kopienas virtuves saimnieci, un iepazītos ar viedo ciemu attīstības programmas pārstāvi Iviku Nēgel, kura rādīja un stāstīja kā šī programma īstenojas Igaunijā.

Nākamais pieturas punkts Rēngu kultūras centrs, Elvas pagastā, Tartu apriņķī, kura vadītāja Māra Līsa Vanaisaka rādīja un stāstīja par vecajā ugunsdzēsēju depo īstenotajiem LEADER projektiem, kurus īstenojot ēka ir kļuvusi par vietējās kopienas centru ar plašu kultūras nama zāli un ērtām atpūtas telpām jauniešiem un senioriem.

Arī pusdienas, igauņi, viesiem bija sarūpējuši vairāku LEADER projektu īstenotā vietā – atpūtas kompleksā Waide, Elvas pagastā.

Tikšanās ar Rannu mednieku biedrības pārstāvi Valdo Herman, Kipastu ciemā bija ļoti interesanta, jo “Braslas” un “Jūrkantes” pārstāvji redzēja labiekārtotu medību namu un perfekti aprīkotu gaļas apstrādes cehu ar saldētavu, gaļas apstrādes mašīnām un virtuves iekārtām.

Bišu ēku, inventāru rādīja un aizraujošu stāstu kā apsaimniekot vairāk kā 500 bišu saimes stāstīja bišu fermas Lōuna Eesti Mesi īpašnieks Jaan Eensaar Noorma ciemā, Tartu apriņķī. Viņa īpašā rūpe un liels darbs ir Rannu baznīcas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana. Baznīcā ir veikta pulksteņu sistēmas automatizācija, baznīcas grīdas un šķērveida kameras renovācija un kora telpas jumta renovācija. Paveikto skatīja arī viesi no Latvijas.

Tiekoties ar Kristjanu Lāss, Kaarli ciemā, redzējām uzņēmuma Eesti Metsameistri Taimekasvatus meža augu stādu audzētavu un moderni aprīkotas siltumnīcas. Apbrīnojama ir Kristjana Lāss uzņēmība un enerģija.

Arī naktsmītnes igauņu kolēģi bija sarūpējuši pie saimniekiem, kuri aktīvi iesaistās vietējās rīcības grupas aktivitātēs un īsteno LEADER projektus. Veldemaņa brīvdienu mājā Vaibla ciemā, Viljandi pagastā, var ne tikai pārnakšņot, bet arī izbraukt ar jahtu un laivām.

Pēc tikko izremontētā Kolgas-Jāņu bērnudārza „Naksitrallid” apmeklējuma, ikviens no Latvijas vēlējās šādi izremontētu, labiekārtotu un plānotu pirmskolas izglītības iestādi redzēt arī savā novadā. Gaišas, plašas, labiekārtotas telpas, peldbaseins un īpaši, satiksmes drošības apmācībai, iekārtotais pagalms bija apskates un ideju gūšanas vērts.

Vīlandes pašvaldības nekustamo īpašumu speciālists Rivo Arēns rādīja pie skolas ierīkoto āra trenažieru un spēļu laukumu, uzstādīto diskogolfu un Kolga Jaani skolas sporta zāli. 

Vissuverē apmeklējot ģimenes muzeju Veski Ajaratas un tiekoties ar Aivo Juraku, sapratām cik svarīga igauņiem ir kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un kāpēc lieliem šķūņiem, kuros glabājas svarīgas un vērtīgas lietas ir trīs atslēgas. Izrādās divi igauņi var sarunāt un vienoties par vienu mērķi (par durvju atvēršanu “pa kluso”) , bet trīs igauņi nekad to nevar.  

Pusdienojot Veneveres atpūtas ciematā  mums bija iespēja iepazīties ar Veneveres atpūtas ciemata LEADER projektiem, kurus mums rādīja Ave Seil.

Tāvo Šēfera uzņēmums Arutehas OÜ nodarbojas ar apdares dēļu rūpniecisko gruntēšanu un krāsošanu. Skatot krāsu bundžas top skaidrs, ka sajaucot krāsas, dēļus te var nokrāsot visdažādākajos toņos.

Kā saldais ēdiens, brauciena noslēgumā bija Võhma Valgusevabrik, jeb Vōhmas sveču fabrikas apmeklējums. Tās saimnieks, šveicietis Pīters Vītrihs ne tikai izrādīja sveču ražotni, bet parādīja kā iespējams slidot un spēlēt hokeju slidotavā, kur ledus vietā ir parafīns. Smaržu apņemti un sveces sapirkušies devāmies mājās.

Apmācības braucieni sniedz pozitīvas emocijas, jaunas idejas un plānus jaunajam plānošanas periodam, jo tieši šobrīd vietējās rīcības grupas iesniedz izvērtēšanai savas attīstības stratēģijas.

Teksta un foto autore Ilga Tiesnese.

Vairāk foto ŠEIT.